Hi-Fi

pretraga  


Spendor S9E - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

Spendor S9E

Priča Spencera Huges-a počinje sredinom šezdesetih u BBC-evom razvojnom odjelu na poslovima istraživanja materijala potrebnih za izradu drivera koji bi bili u stanju reproducirati glazbu što točnije i što sličnije živoj izvedbi u studijima matične kuće. Kako BBC nije pokazivao želju za komercijalnom proizvodnjom zvučnika, Spencer je shvatio da na tom području može mnogo dati te je odlučio napustiti tvrtku i sa suprugom Dorothy osniva tvrtku Spendor.
Novoosnovana tvrtka svoj prvi komercijalni uspjeh doživljava s modelom BC1 u koji koriti vlastito razvijeni bas / srednjetonski driver i Celestion HF1300 visokotonac. Nakon toga tvrtka Spendor je imala uspona i padova ali unatoč globalizaciji proizvodnja je zadržana u Engleskoj gdje svaki proizvod nastaje od početnog projekta do pakiranja i izlaska iz tvornice.

Izrada i dizajn
S9E su solidno izrađene zvučničke kutije (1024x242x380 mm VŠD) mase 35 kg, osjetlivosti 87 dB mjereno pri snazi od 1w i udaljenosti od 1 m, koje prema prema tvorničkim podacima sviraju u frekventnom rasponu od 40 Hz -20 kHz.. Nominalna impedancija je 8 Ohm-a dok je najniža 5,2 Ohm-a, što je prilično stabilno i pojačala najšireg spektra ne bi trebala imati problema sa kontrolom zvučnika. Ali ipak ne bih preporučio pojačalo ispod zdravih 50 W.
Kako sam siguran prilikom namještanja i vi imate naviku malo kucnuti po kutiji primjetit ćete da je kutija odlično umrtvljena i da se pazilo da se izbjegne utjecaj rezonancije kutije na reprodukciju glazbe. Sama kutija je načinjena od MDF-a debljine 25 mm, dok je vanjski finiš furnir koji kod narudžbe možete birati. Čim se skine maska zvučnika primjetna je dominacija 220 milimetarske bas jedinice koja je razvijena u vlastitoj proizvodnji. Membrana je načinjena od kompozitnog materijala (Kevlar / Kapock) čija je glavna odlika mala masa i krutost kojoj velika kalota samo dodatno pomaže te je takvom čini lakšim teretom za pojačalo. Kućište bas jedinice je čelično sa posebno za ovaj driver računalno razvijenim magnetom dugog hoda, kod kojeg se maksimalno pazilo na odvođenje topline, što omogućuje linearanu i preciznu reprodukciju najnižih tonova i pri većim glasnoćama.

Kao i niskotonska jedinica i srednjetonski driver promjera 140 mm je vlasništvo vlastitog razvoja spendorovog tima. Za membranu je korišten ep38 polimer za koji proizvođač tvrdi da je izuzetno otporan na koloracije, čime je osigurana transparencija tamo gdje je najviše i trebamo. Za ovjes je korištena sintetička guma koja odlično podnosi vibracije. Kućište je također načinjeno od čelika dok je magnet oklopljen kako bi se zvučnik mogao koristiti kao prednji zvučnik u instalacijama kućnog kina a koji su obično smješteni relativno blizu ekrana, bar u našim uvjetima prosječno malih dnevnih boravaka.
Visokotonska, 27 milimetarska jedinica je prema Spendor-ovim specifikacijama proizvedena u norveškom Seas-u. Za membranu je odabran Sonolex, materijal koji je otporan na rezonantne frekvencije, kućište je dodatno dampirano i oklopljeno. Možda je zgodno napomenuti da isti driver koriste i modeli S3E, S5E i S8E što samo govori o tome koliko se taj visokotonac može dobro prilagoditi kutijama raznih veličina.
Za izradu skretnica korišteni su kvalitetni polipropilenski kondenzatori, na zraku motane zavojnice od OFC bakra a za ateunaciju su umjesto otpornika upotrijebljeni auto induktivni transformatori.

3D port
U podnožju kutije, umjesto bas refleks otvora kao u većini današnjih kutija smješten je posebno dizajnirani "3D Linear Flow Port". Kvadratni otvor koji istina služi u istu namjenu ali prema tvrdnji konstruktora, povrišinnom je veći od klasičnih otvora sa cijevima i tako oslobađa veći protok zraka. Što opet omogućuje postojaniji i definiraniji bas odziv. Ali to nije sve, upravo zbog tako dizajniranog otvora kutije je moguće smjestiti bliže stražnjem zidu a da se ne pojave stojni valovi. Što je svakako pohvalno jer stvara veću slobodu u smještaju kutija i u manjim sobama.

Uz S9E dolaze uputstva u kojim se osim osnovnih tehničkih podataka nalaze i upute kako optimalno zvučnik smestiti u prostoru. Naravno to može pomoći, ali ne morate se toga držati kao svetog pisma ipak svatko od nas ima neku svoju prostoriju koja baš i ne mora odgovarati uvjetima u kojima je to Spendor isprobavao. Bar nije u mom slučaju.
Moja slušaona je 5x4 m i zvučnike sam postavio na užoj strani prostorije, na mjesto gdje je kroz godine prošla cijela baterija zvučnika sa sasvim solidnim rezultatima interakcije zvučnika i prostorije. Istina malo me brinula bas jedinica od 220 mm koja je u početku dok se zvučnik nije usvirao i pravila određene probleme ali u fazi usviravanja zvučnik je polako dolazio k sebi tako su i problemi nestajali.

Engleska rapsodija
Kako se na početku opisa iz tehničkih podataka može isčitati osjetljivost od 87 dB, za očekivati je bilo da će za kontrolu zvučnika trebati prilično snage te da bi za puni spektar zvuka ipak trebalo malo "oznojiti" pojačalo ali to zapravo nije tako. Već pri tišem slušanju S9E svira volumiozno i ugodno detaljno. Pravu stvar ipak očekujte kad potenciometar na pojačalu ipak malo okrenete u plus i dozvolite zvučniku da pokaže što može.
Zahvaljujući dobro ugođenoj skretnici i kvalitetno izrađenom driveru, S9E ima vrlo detaljan, brz i dobro definiran niskofrekventni raspon koji nikad ne iskače i okvira i dobro prati najrazličitije glazbene žanrove i cijelo priči uz potrebnu dinamiku daje tijelo u realnim proporcijama.
Srednjetonsko područje je u cijelosti reproducirano ugodno i detaljno, odlično se ispreplićući sa visokotonskim spektrom koji unatoč detaljnosti nikada ne iskače iz konteksta već lijepo iscrtava pozornicu te zrak između instrumenata.
Ono što će vas kod ovog zvučnika osvojiti je osim fino protkanog zvuka kroz cijeli spektar, svakako je reprodukcija glasa, posebno ženskih vokala koji se savršeno uklapaju u zvučnu sliku.
S9E je zvučnik koji voli glazbu i teško mu je naći neke bitnije zamjerke. Spremno će se uhvatiti u koštac sa najrazličitijim glazbenim žanrovima pred kojima ne stvara nikakvu razliku već jednostavno uživa u svojoj zadaći iscrtavajući instrumente smještene na velikoj i dubokoj pozornici.
Prilikom testiranja isprobavao sam kabele raznih proizvođača (MIT, HGA, Sumić) i sa svakim od tih kabela zvučnik je dobro surađivao prilagođavajući se novim uvjetima ali nikako ga se nije mogla natjerati da ode u neke ekstreme. Ili je svirao toplije ili hladnije, sa više ili manje detalja podnoseći sve torture poput pravog engleskog gospodina.

Kamo ga svrstati ?
Kad pogledamo cjenovni rang u kojem se ovaj zvučnik smjestio, vidjet ćemo da se u toj kategoriji može pronaći cijela lepeza najrazličitijih zvučnika i od mnogo razvikanijih proizvođača koji su kroz dugo vremena na našem tržištu stvorili određeni renome.
Dok je u Europskim razmjerima, Spendor jedan od proizvođača sa dugom tradicijom koji slijedi svoju viziju visokovjerne reprodukcije. Kod nas je taj brend relativno novi i na žalost u razgovorima domaćih audiofila ćete rijetko čuti da se Spendor spominje kao komponenta na kraju lanca dobrog zvuka. Zahvaljujući prilici da se sa ovim zvučnikom družim neko vrijeme, mogu sa sigurnošću tvrditi da je S9E na pravom mjestu i jedan od onih koji svakako ima što za reći. Pogotovo u svijetu audiofila koji znaju što traže. Tamo gdje se cijeni uspješno prenesena emocija protkana glazbom.INFO BOX

Spendor S9E
Cijena: 27.990,00 kn

Tehnički podaci:
Dizajn: Trosistemski
Osjetljivost 87dB pri 1 watt / 1 metar
Rezna frekvencija: 350 Hz i 4.8 kHz
Frekvencijski raspon: 40 Hz to 20 kHz
Impedancija: 8 ohm
Minimalna impedancija: 5.2 ohm
Maksimalna snaga: 300 W
Dimenzije (VŠD) 1005 x 242 x 380mm
Masa: 36.5 kg / kom

Ustupio: Audio-Sustavi
Nemčićeva 2/I kat, Kvaternikov Trg, Zagreb
www.audio-sustavi.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Brzina, detaljnost, neutralnost, muzikalnost
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Primare CD21
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player
napisao: Vlado Tomašević
Gradient Revolution
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Daniel Modrić
Mir Audio - Platinum preamplifier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Predpojačalo
napisao: Roko Žodan (Helicon)
T.A.C. 34
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović
Top Audio & Video Show - Milano 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Danijel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu