Hi-Fi

pretraga  


Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3 - Audiofil - feel the sound - Desktop audo sustav

Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3

Neki novi klinci


Da odmah na početku razjasnimo jednu stvar... Osobno nisam neki ljubitelj minijaturnih điđa-miđa u audio svijetu, posebice među pojačalima jer nekako imam osjećaj da nema pravog hifi-a iz takvih gabarita. A onda opet, sjetim se 47 Labs Shigarakija koji je, usput rečeno, svojom veličinom gotovo istovjetan Nuforce Iconu ili KingRexu T20, a s kojim sam proveo sate i sate uživajući u glazbi. Da ne kažem da Shigaraki ima još manje aktivnih elemenata od spomenutog dvojca.
Možda je to, svjesno ili podsvjesno, bio dovoljan razlog da uopće pokažem interes za osluškivanjem Nuforcea i KingRexa. S druge pak strane, ti uređaji su namijenjeni tzv. desktop audiju koji je trenutno «In» i oko kojeg se u zadnje vrijeme digla prilična prašina. Ne bez razloga, jer ljubitelji glazbe, audiofili, htjeli ne htjeli moraju zaraditi za novi kab..., ovaj, pardon, kruh, pa samim time i provesti neko vrijeme u uredu, za stolom. Naravno, ne svi, ali dobar dio da. S obzirom da nisam niti ja izuzetak, a na poslu se ne želim odreći dobrog zvuka, evo još jednog razloga da provjerim ima li smisla graditi hifi sustav na stolu za kojim sjedim.
I kako to već biva u životu, za ljubav je potrebno troje, tako da sam pojačalu i izvoru tj. PC-u, dodao i jedne desktop zvučnike – JohnBlue No. 3. O njima nešto kasnije. Prvo nekoliko rečenica o pojačal(c)ima.

Nuforce IconOvaj integrirac krasi odličan dizajn i krajnja jednostavnost. Jedan linijski ulaz, solidni zvučnički priključci i utičnica za vanjsko napajanje, sve su što ćete naći sa stražnje strane uređaja, dok se s prednje strane nalazi samo regulator glasnoće koji je ujedno i prekidač za uključivanje i isključivanje pojačala. I to je to. S obzirom da je pojačalo predviđeno da stoji okomito (nije nužno, ali se na taj način izbjegava direktan kontakt kučišta s podlogom), u kutiji se nalazi i stalak izrađen od neke vrste silikonske plastike. Kamo sreće da može bez njega, jer nema blage veze s dizajnom samog Icona, ali nažalost ne može. Naime, hendikep, uvjetno rečeno, leži upravo u veličini samog uređaja. Icon bi sam po sebi mogao stajati uspravno, ali kada se na njega prikopčaju kabeli, uz pretpostavku da se radi o nekim audiofilskim, debljim žicama, sama masa tih kabela vuče i prevrće uređaj. Nije ni KingRex ništa u boljoj poziciji. On pak sa spojenim kabelima izgleda poput Ferrarijevog znaka, propetog konja na zadnjim nogama. To je sve posljedica male mase uređaja, ali isto tako i manje zabrinjavajuća činjenica jer čisto sumnjam da će netko spajati pitone i vodovodne cijevi od pitaj boga koliko tisuća kuna na integrirce od tisuću i kusur.Slušanje sam obavio na dva mjesta, u vlastitom domu, u kombinaciji s Classe CDP-102 playerom kao izvorom i JohnBlue No. 3 zvučnicima, te na poslu u kombinaciji PC kao izvor, JohnBlue No. 3 i Focal Chorus 706 zvučnicima. Za razliku od JohnBlue-a, Focali nisu predviđeni za near-field slušanje, a još manje predviđeni za smještaj na stol. No, oba pojačala su dala dodatan uvid što mogu ovi integrirci i s nešto većim dvosistemcem.Nuforce Icon radi iznednađujuće živahno, otvoreno i prilično detaljno. Štoviše, iza minijaturnog oblika krije se solidna snaga, dovoljna da potjera zvučnike u rad koji daleko nadmašuje near-field slušanje. Interesantno je i to da čak i u takvom režimu rada ne gubi kontrolu. Nisam siguran koliko dugo Icon može izdržati takvo opterećenje, ali ruku na srce, ne vidim opravdan razlog zašto bi se to od takvog uređaja i očekivalo.
Dobra pak vijest je ta, da Icon na manjim glasnoćama iznosi zadovoljavajuću količinu detalja i daje solidan uvid u glazbeni materijal. Izvrstan izgled, mali gabariti i više nego dobar zvuk, čine ovog malca vrlo poželjnim uređajem na stolu.

KingRex T20 + PSUZa razliku od Nuforcea, Kingrex je predviđen da stoji položeno na stolu. S dodatnim vanjskim napajanjem, zaista djeluje poput minijaturne hifi konfiguracije. I dok Icon ostavlja estetski snažniji dojam, T20 djeluje robusnije i solidnije. Izrađen je daleko iznad očekivanja za ovakvu vrstu uređaja. Štoviše, čak se i veća hifi braća ne bi stidjela ovakve izrade. Centralno smješten regulator glasnoće koji u dobroj mjeri podsjeća na Primare uređaje, uz čistu prednju plohu, djeluje skladno i vizualno izdiže cijeli uređaj. Baš kao i kod Icona, i T20 posjeduje svega jedan linijski ulaz. Tu su i par zvučničkih prilkjučaka, utičnica za napajanje i sklopka za paljenje i gašenje uređaja.Zvuk KingRexa se razlikuje od Nuforcea prvenstveno u prezentaciji same glazbe. T20 djeluje smirenije i više laid-back u usporedbi s Iconom. Daleko od toga da ne može "potegnuti" kad treba, ali duže slušanje otkriva da se radi o vrlo ugodno zvučećem pojačalu. Nešto više čvrstoće, dimamike i općenito mirniju sliku dobiva se spajanjem na dodatno vanjsko napajanje (PSU), tako da bih svakako preporučio ovu nadogradnju.T20 i PSU također čine itekako poželjnu kombinaciju. Ne samo iz činjenice što zauzimaju malo mjesta, već i zato što će, ako će zatrebati, naći mjesto i u hifi polici. U prilog tome govori činjenica da su se T20 + PSU sjajno snašli u radu s Focalovim Chorusima 706.

U POČETKU BIJAŠE ... ZVUK !

Kao što se možda dalo naslutiti iz dosadašnjeg teksta, oba pojačala kriju u sebi jedan osebujan potencijal. Naime, iako im je namjena smještaj na stol i građenje desktop hifi sustava, oba pojačala mogu poslužiti kao polazišna točka za slaganje ozbiljnijeg početnog sistema. Ovo ozbiljnijeg, naravno treba uzeti s rezervom jer niti jedan niti drugi neće opravdati u punom smislu riječi definiciju high fidelity. Oba pojačala pate od manjkavosti iznošenja konačnog uvida u glazbu i neće dočarati osjećaj "tamo sam", ali će isto tako daleko nadmašiti uložene novce i pružiti inicijalni uvid u real deal. I doista, nakon višetjednog slušanja ovih uređaja često sam se zapitao da li bih da sam nekim slučajem na početku cijele priče, odriješio kesu za neko entry-level pojačalo koje isto tako tek koketira s terminom hi-fi, ili bih se strpio, štedio, čekao pravu priliku te pikuno ovakvo što. Za prvu ruku... ma što za prvu, za drugu i treću, i više nego dovoljno!

JohnBlue No.3Iako se o ovim zvučnicima relativno malo zna na našim prostorima, letimičan pogled na strani tisak i internetske stranice ipak otkriva da ovi tajvanski zvučnici i nisu baš nepoznanica kad je desktop audio u pitanju. Ukratko, radi se o bas-refleks zvučnicima s ugrađenim širokopojasnim jedinicama. Namijenjeni su near-field slušanju i kao takvi predviđeni za smještaj na stol. Međutim ovo nije sasvim točno jer su zavidne perfomanse pokazali i u daleko većem prostoru nego im je namijenjen.
Izrada naprosto zapanjuje, pogotovo ako se uzme cijena u obzir. Kod mene se našao par u biserno bijeloj boji, visokog sjaja. Proizvođač se šepuri podatkom od 1 mm debelog sloja laka. Ti bokca!
Na poleđini zvučnika se nalaze, na živi horor njemaca, fenomenalana kopija WBT-ovih priključaka za kabele.Međutim, ovi zvučnici su instant-senzacija! I ovdje da budem odmah iskren... timbralno su prilično manjkavi, nemaju vrhunsku rezoluciju i pomalo su upitnog tonskog balansa. Sad se sigurno pitate - "Pa čekaj malo, gdje je tu instant, gdje je tu senzacija?!"
Odgovor se krije u nevjerojatnoj muzikalnosti ovih kutijica. I ne samo to. U stanju su rekreirati OGROMNU pozornicu. S obzirom na veličinu zvučnika, zaista mislim kako sam napisao. A ogromnu pozornicu sjedeći za stolom baš nije lako dobiti sa svim zvučnicima. Nadalje, svoj skromni frekvencijski opseg (čitaj: sredina) odrađuju sjajno i u tom grmu leži zec. Zahtjevne i vrlo dinamične snimke izbezumit će ove zvučnike i odvesti ih na krivi kolosjek, baš kao i pretjerana glasnoća. Ali zato slušanje u near-fieldu, umjerene glasnoće, pa čak i tiše, donosi nezaboravne trenutke. Magija je i u sposobnosti da zvučnik sam po sebi vješto zamaskira vlastite nedostatke i jednostavno pusti glazbu da izađe.Ne, nisu "pravi" high-fidelity proizvod, baš kao niti Icon i T20, ali su zato prozor u svijet hifi-a. Širom otvoren. Osim toga, postali su dio vlastitog desktop sustava.

Na kraju bih zaključio da je zaista došlo vrijeme da se preispita entry-level hifi. Možda je došlo vrijeme da se zaista pokuša realno sagledati da li nam treba 5, 6 ili više linijskih ulaza da bismo uživali u glazbi, da li uopće ima smisla ulagati novac u uređaje koji ionako nisu onaj "pravi hifi" i koji bi naposljetku pustili ohoho znoja u usporedbi s ovim takmacima?

A možda i premalo sjedimo za radnim stolom.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Multimedia HIFI Show - Audio & Video - 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Nebojša Uglješić / fotke: Gašo
Predstavljanje Wilson Audia u Hrvatskoj
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Milan Rupić
Pathos Classic ONE MKIII
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Zoran Botić
Audio Video Show - Zagreb 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Pulse 16.1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno analogni konverter
napisao: Dražen Kokanović

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu