Hi-Fi

pretraga  


LivingVoice Auditorium 2 - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

LivingVoice Auditorium 2

Britanska tvrtka Living Voice (www.livingvoice.co.uk) osnovana je 1991. godine u Engleskoj i ima sjedište u Derbyshireu. Bave se dizajnom i proizvodnjom vrhunskih audio uređaja (na prvom mjestu zvučničkih kutija) za najzahtjevnije ljubitelje glazbe i njene reprodukcije. Kao što sami vole reći, njihovi neovisni umovi i holistički pristup zaslužni su za slavne i cijenjene zvučničke kutije osobitog izgleda i karakteristika. Psiho akustika i ljudska percepcija zvuka osnova su razvoja i dizajna i zauzimaju ključno mjesto u pristupu i načinu reprodukcije glazbe koju su njihovi zvučnici u stanju prezentirati. Te karakteristike drže daleko važnijim od suhoparnih mjerenja i ostalih krutih pravila kojima se rukovode ostali proizvođači.
Serija zvučničkih kutija jednakih dimenzija ali različitih karakteristika i cijena sadrži četiri modela (Auditorium, Avatar, R2 i RW) od kojih dva najbolja modela (R2 i RW) imaju mogućnost smještanja skretnice unutar kutije (IBX) ili kao vanjsku posebnu jedinicu (OBX).
Važno je da svi strastveni slušači imaju audio sustave prirodnog tonskog balanasa i ispravnog dinamičkog odziva. Za razliku od većine tehnofila, koji smatraju da se to može postići objektivnom kvantitativnom analizom, LivingVoice razvija svoje proizvode koristeći glazbeni senzibilitet ocjenjujući napredak u odnosu na umjetnički izražaj i emocionalnu komunikaciju koja se može prepoznati u snimkama značajnih djela, izvođača i izvedbi. Ironično, takvim obrnutim postupkom, u LivingVoiceu su ustanovili da je njihov dizajn najbliži objektivnim analizama. Svi modeli imaju ravnu, "dobroćudnu" impedancijsku krivulju , visoku osjetljivost i izrazito široku, neizobličenu disperziju. Sve su to povoljne i poželjne karakteristike kad se u obzir uzima odabir pojačala s kojima zvučnici trebaju biti spregnuti.
Jednostavni i elegantnih proporcija, svi kabineti Auditorium serije kriju pedantan i opsesivan pristup kompleksnom problemu dizajna zvučničkih kutija. Svi modeli dijele identične dimenzije, odušak sa stražnje strane i identičan raspored zvučničkih jedinica. Bolje performanse prema vrhu hijerarhije određene su naprednijom topologijom sklopova, kvalitetom jedinica, konstrukcijom kutije i kakvoćom dijelova skretnice. Neobične nisko/srednjotonske jedinice imaju lake papirnate membrane plitkog profila, lagane zavojnice malog promjera i ovjes izrađen od lake pjene. Te neobičke fizičke karakteristike dopuštaju reprodukciju glazbe fine, nježne i detaljne strukture koju današnje velike, teške i masivne konstrukcije ne omogućuju. Nadprosječna osjetljivost od 94 dB i ravna impedanca omogućuju korištenje najkvalitetnijih cijevnih pojačala koja rade u "A" klasi. Sukladno tome, svi su modeli razvijani korištenjem cijevnih uređaja, posebice japanske Kondo KSL elektronike. Osim toga, u Ujedinjenom Kraljevstvu, jednom od najznačajnijih tržišta HighEnd audio uređaja, LivingVoice zvučničke kutije koriste se pri demonstraciji Kondo amplifikacije iako distributer ima na raspolaganju većinu vrhunskih zvučnika drugih proizvođača. Kupci Kondo uređaja s dalekog istoka često se odlučuju za iste zvučničke kutije.
Auditorium serija je dizajnirana kako bi dočarala svaki aspekt glazbe postižući najviše standarde prilikom reprodukcije glazbenih zapisa. Uravnotežena i prirodna reprodukcija, oslikavanje pravih proporcija drži pozornost slušatelja prikovanu uz samo i jedino glazbu bez skretanje pozornosti na same zvučnike.
LivingVoice zvučničke kutije, kako sami konstruktori tvrde, olakšavaju rješavanje sumnje u nemoguću misiju - prirodnu reprodukciju glazbe.
Svaka od njih ima poseban stativ snabdjeven šiljcima na koji se zvučnička kutija učvrsti priloženim trajno elastičnom masom i izgledaju kao skladna cjelina. Proizvođač preporuča dvostruko ožičenje (biwiring) ali ne inzistira na dvostrukim jeftinijim kabelima nasuprot jednostrukima više cijene. U kutije prihvatljivih gabarita smještene su dvije bas/srednjotonske i jedna visokotonska jedinica u D'Apolito konfiguraciji. Mehanički izolirane skretnice izrađene su od elemenata kojima se karakteristike poklapaju na dvije decimale a zavojnice su ručno motane. Odušak je sa stražnje strane gdje se nalaze i priključci za dvostruko povezivanje (biwiring) koji bi mogli biti i malo kvalitetniji. Na skupljim R2 i RW modelima, terminali su zamijenjeni ponajboljima iz WBT programa.
Kako je preporuka proizvođača pogoniti zvučnike kvalitetnim cijevnim pojačalom, slušanje je tako i započelo korištenjem SET integriranog pojačala snage samo 10 watta, baziranog na jednom paru 300B cijevi. Na prve taktove zvučničke kutije izgubile su se u prostoru i orkestar se smjestio na pravu poziciju i po širini i po dubini. Zvučna je slika duboka, instrumenti su skladnih proporcija i odličnog timbra. S obzirom na odušak sa stražnje strane dobro je poigrati se smještajem u prostoru jer je tako moguće postići ispravan tonski balans, koherenciju i čvrst, dubok i kontroliran odziv najnižih tonova. Iako odziv najnižih frekvencija kreće od 35 Hz stječe se dojam da je zvučnik u stanju iznijeti donje oktave s većim autoritetom, kontrolom i artikulacijom od očekivanog.Spregnuti sa single-ended triodnim pojačalom, Auditoriumi su jasno i bez dvojbe pokazali sve prepoznatljive karakteristike ovakvog ustroja cijevnih uređaja. Toplina i "ono nešto organsko", detalji bez napornih i agresivnih sibilanata, umilna i nadasve realna sredina i dovoljno dubok i čvrst bas jasno su dali do znanja o kakvim se zvučničkim kutijama radi. Činilo se kao da ne pokazuju nikakav svoj doprinos bilo kojoj karakteristici reproducirane glazbe. Kako bismo se uvjerili u to, zamijenili smo SE triodno pojačalo solid-state integriranim pojačalom snage 120 watta po kanalu. Zvučnici su trenutačno pokazali o čemu se radi i razlike između dva ustroja bile su jasne i neumoljivo čujne. I ne samo to, zvučnici su na jedinstven način mijenjali atmosferu i emotivni naboj reproducirane glazbe ovisno o snimci, produkciji i prostoru u kojem je snimka nastala. Za razliku od primjeraka ljudskog roda, zvučničkim je kutijama najkvalitetnija karakteristika nedostatak bilo kakvog karaktera i Living Voice Auditorium rijedak su primjer upravo takve prezentacije - svaki nosač zvuka, svaka promjena u audio sustavu čujne su i prepoznatljive bez iznimke. Pri reprodukciji koja je pojačana solid-state uređajem tijelo je glazbe očvrsnulo, detalji su čujnije i jasnije dopirali do slušatelja, dinamički uzleti bili su brži i razgovjetniji - dakle, zvučnici su sjajno ocrtali doprinos onoga što im je u audio sustavu prethodilo. Kad bi trebalo ocijeniti s kojom i kakvom elektronikom je stupanj prirodnosti i emotivni naboj bio snažniji, jedina je ispravna ocjena da to ovisi o sklonosti slušatelja. Zvučnici su dodavali zaista minimalnu količinu vlastitih zvukovnih elemenata i čini se da neumoljivo i neutralno prepoznaju sve što se u njih dovede. Zavidna i vrlo rijetka karakteristika. Osim toga, glazba se glatko i bez napora širila prostorom, a veličina instrumenata, orkestra, pozornice i prostora ispravna je bez iznimke (ako je takva snimka). Bez obzira na vrstu reproducirane glazbe iznesena je uvjerljivo, neutralno i bez ikakva zamora. To je jedna od zvučničkih kutija koja se može slušati satima i danima bez napora i umora.

Ako ste spremni izdvojiti traženu količinu novaca za najkritičniji dio audio sustava, bila bi greška ne pružiti šansu ovim jako dobrim zvučničkim kutijama s početka LivingVoice ponude.INFO BOX

LivingVoice Auditorium
Cijena standardnih završnih obrada: 22.900 kn

Tehničke karakteristike:
Dimenzije (VŠD): 102 x 22 x 28 cm
Masa 17 kg/komad
Preporučena snaga: 8 - 100 W
Nominalna impedanca: 6 Ohma
Frekvencijski odziv: 35 Hz - 22,5 KHz
Osjetljivost: 94 dB
Standardne završne obrade: trešnja, javor, orah, ostale uz doplatu

Ustupio:
Planet audio video,
Dotrščinska 64, 10000 Zagreb
Tel.: 01 2984 708, 098 232 465
www.planetaudio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Detaljan, uravnotežen, nekoloriran, gladak i nezamoran zvuk.
moglo bi bolje
Možda bi priključci mogli biti kvalitetniji, inače ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić
Bryston BP26DA
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Dynaudio Excite X36
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu