Hi-Fi

pretraga  


NuForce CDP-8 - Audiofil - feel the sound - CD Player

NuForce CDP-8

Svjedoci smo pojave kako se sve više proizvođaća odlučuje na tržištu ponuditi sve više digitalno / analognih pretvarača opremljnih sa gotovo svim mogućim ulazima spremnih da prihvate bilo koji izvor digitalnog signala i s mogućnošću da reproduciraju visoko rezolutne audio formate najavljući tako kraj jedne ere vladavine CD playera u našim sustavima. U NuForce-u su nam dali razlog da još jednom razmislimo o izazovu prelaska na kompletno nov sustav reprodukcije i damo šansu starom dobrom Red Book zapisu.

NuForce je na našem tržištu već zauzeo svoje mjesto sa D klasom pojačala, poznatijih kao pojačala visoke energetske učinkovitosti i sposobnošću da u trenu isporuče veliku količinu snage i tako kontroliraju i vrlo zahtjevne zvučnike, trošeći pri tome samo onoliko struje koliko im treba za taj zadatak u jedinici vremena i ne rasipajući bespotrebno enegrgiju kada to nije potrebno. Evolucija NuForceovih pojačala snage doživjela već nekoliko generacija i nadogradnje te osvojila brojne nagrade prestižnih publikacija, čime je ovaj proizvođač svakako zasluženo stekao svoje fanove kako u svijetu tako i u nas.
Naravno da su i u NuForce-u svjesni poplave samostalnih višerezolutnih DAC uređaja ali sto tako su svjesni da ciljana grupa audiofila koja bi trebala prijeći na te nove sustave već dobro opskrbljena solidnim kolekcijama CD naslova koje se neće samo rako riješiti i prijeći na neki novi format dok ne budu sigurni što je budućnost digitalnog zapisa. I upravo iz tih razloga svijet dana je ugledao CD player kodnog imena CDP-8 u kojeg u Nuforce-u s pravom polažu velike nade.Vanjski izgled uređaja odaje pripadnost Reference serij ovog proizvođača. Ali ono što ćete prvo primjetiti kod otvaranja pakiranja je to da CDP-8 koristi vanjsko napajanje od 15V što mi se s obzirom na dimenzije uređaja čini logičnim rješenjem a samim time je i smanjen utjecaj trafoa na ostalu elektroniku. Također još jedna od novosti koju nam donosi NuForce-ov player je i ta da po prvi puta neki od njihovih uređaja koristi touch panel sa kontrolama osjetljivim na dodir. Same kontrole reagiraju vrlo brzo i potrebno ih je tek dotaknuti da bi obavile zadanu im funkciju.
Na stražnjem panelu uređaja se uz tipku za uključivanje nalaze RCA analigni i digitalni SP/DIF izlazi i to kao klasični RCA ili BNC izlaz. Što se transporta tiče, tu su NuForce-ovi inženjeri utrošili najviše truda kako bi iz Red Book standarda izvukli maksimum dok je digitalno srce uređaja već proslavljeni Anagram DAC.Kako izbjeći greške kod čitanja medija ?
Pojednostavljeno, široko rasprostanjena praksa kod audio CD playera je ta da se ugrađuju računalni CD ROM-ovi podešeni na brzinu audio zapisa i jednostavno ih se pusti da čitaju ono što mogu. Kako iz prakse i samo znamo, ponekad su CD mediji oštećeni sa laganim ogreborinama te ponekom nećistoćom na sebi. Laser to sve čita te šalje dalje na softwareu za obradu, koji pokušava te pročitane greške ispraviti te logično nadomjestiti predviđajući bit koji nedostaje. Nakon toga se taj isti zapis šalje dalje jedinici za digitalnu korverziju koji takav nazovi obrađeni signal pretvara u analogni i dobijemo ono što dobijemo na izlazu iz playera u obliku preskakanja i klikanja. Naravno to je najgori scenario ali je kako iz iskustva znamo, vrlo vjerojatan.

U NuForce-u posebno dizajnirani transport podešen na jednostruku brzinu sa DSP upravljanim laserom kako bi se točno pročitao svaki bit zapisa na CD mediju te kako bi se moguće greške svele na beznačajno male. Nakon toga se signal sprema u memoriju koja se prvo šalje na re-clocking a nakon toga je preuzima Anagramov DAC te radi upsample podataka na 24bit/384kHz te tako s mnogo više podatata od originalnog zapisa maksimalno uklanja jitter i nepoželjne greške kod čitanja te takav čist signal pošalje prema izlazu. Naravno to donosi i određenu autonomnost laerskom čitaču da se neometano bavi što točnijim čitanjem zapisa i puni buffer koji se kao što smo rekli naknadno obrađuje....Reprodukcija CDP-8 playera je puna dimamike, života i vitalnosti kroz cijeli zvučni spektar, gotovo za ne povjerovati kada pogledate cjenovni rang ovog uređaja. Do sada je kroz moj sustav prošlo mnogo CD reproduktora i obično je jedan imao bolju mikro dinamiku, neki drugi bi imao bolji stage neki treći bi se borio s rezolucijom i tek nakon što se prođe neki ozbiljniji cjenovni prag stvari bi sjedale na svoje mjesto i playeri bi se razlikovali tek po ukusima. Zvuk ovog NuForce-ovog playera vam se zavuče pod kožu već nakon prvog ozbiljnijeg slušanja. Svojom otvorenošću, detaljnošću ali nikako analitičkim zvukom, dubinom stage-a te dobro definiranim rasporedom izvođača. Svaki od istrumenata je reproduciran u svojoj prirodnoj veličini sa prirodnom bojom zvuka i nevjerojatnom detaljnošču svake odsvirane note. Jednostavno za ne vjerovati za uređaj sa cijenom ispod 10.0000 kn. Sve jedno koji glazbeni žanr stavite pred ovaj uređaj, on se jednostavno ne zamara s ničim, reproducira zvuk pun tekstura, sa prirodno uravnoteženim tonalnim balansom a kada je to potrebno odradit će besprijekorno prijelaz iz tihih pasaža do ataka i obrnuto sa lakoćom i šarmom puno skupljeg playera.

Ako se prema nekima nazire kraj CD playera i počinje era reprodukcije korištenjem računala i DAC-ova, CDP-8 će spremno probuditi sumnju u svakom audiofilu i dokazati da starom dobrom Red Book formatu još nije kraj. Možda možemo raspravljati o dizajnu ili dimenzijama uređaja o nečem općenitom ali CDP-8 je od svojih konstruktora neosporno dobio veliku glazbenu dušu i kao takav zaslužuje samo epitete i pohvale. Bravo NuFoce !INFO BOX

NuForce CDP-8
Cijena: 8.500,00

Specifikacije
Digitalni izlazi: RCA i BNC
Frekvencijski odziv: 20 Hz ~ 20 kHz (± 0,3 dB)
Omjer signala i šuma: veći od 100 dB
Ukupno harmoničko izobličenje: 0,005% @ 1 kHz, 0 dBFS
Izlazna impedancija: 100 ohma
Dimenzije : 216 × 45 × 356 mm (Š × V × D)

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonusart.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Muzikalnost, prirodna i dinamčna reprodukcija, nevjerojatan odnos cijena / kvaliteta,
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Ion
Forum: Vinyl
- Klasika na vinilu
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Planet Audio – Hotel Esplanade
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Nebojša Uglješić
Sound Carrier Phono 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: MM/MC fono pretpojačalo
napisao: Nenad Grakalić
Spendor S9E
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Desktop audo sustav
napisao: Nebojša Uglješić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu