Hi-Fi

pretraga  


Harmonic Technology Magic Link 2 - Audiofil - feel the sound - Interkonekcijski kabel

Harmonic Technology Magic Link 2

Prije tridesetak godina kabeli nisu bili nešto oko čega bi se vodile rasprave i nisu predstavljali nikakav kamen spoticanja. Jednostavno, o njihovoj ulozi nije se vodilo računa i svi smo imali brigu manje.

Čak i danas, mnogi ljubitelji glazbe, na spomen bogohulne izjave kako "kabeli mogu unazaditi ili unaprijediti reprodukciju" zdvojno sliježu ramenima i ne žele niti razmišljati o nečemu što vodi elektrone s jednog kraja prema drugom. Žica je žica i kroz nju putuju elektroni ne znajuću kroz koji metal putuju i sasvim im je svejedno. Na njihovu žalost, stvari stoje sasvim drugačije.

Kad sam prije više od trideset godina, zajedno s prijateljima glazboljupcima iskusio razliku koju su pokazali interkonekcijski kabeli poznatog nizozemskog proizvođača, ništa više nije bilo isto. Kao što u svakom dijelu života biva, ništa se ne zna, dok se ne proba. Počela je potraga za kabelima koji će propuštati što više informacija i što manje filtrirati pojedine elemente prirodne reprodukcije.

Danas je proizvođačka mašinerija ogromna, sve je više proizvođača najrazličitijih kabela i svi redom obećavaju da su upravo njihovi materijali, njihov način pletenja, njihovi izolatori i konektori najbolji i da će vam upravo oni otvoriti oči (ispričavam se - uši).

Određenom broju, posebice mlađih audiofila (ako takvih uopće ima), kabeli služe za podešavanje zvuka audio sustava. Sklonost traljavo složenog audio sustava ka pretjeranom isticanju nekog dijela frekventnog opsega, kompenzira se kabelima koji prigušuju taj dio i time naizgled ističu onaj drugi. Taman zvuk - svijetao kabel i obrnuto. Naravno, to je zabluda koje se treba čim prije riješiti i krenuti u odabir komponenti koje će izvađene iz kutije imati sinergiju, uvjerljivo i prirodno reproducirati glazbu, spojene žicama koje su uz njih pakirane. Kad se uređaji usviraju (ponekad to traje i mjesecima) biraju se kabeli koji će sve (naglasak na SVE) dijelove glazbene čarolije propustiti bez smetnji, dodavanja ili oduzimanja ključnih elemenata prirodnosti. Bolji bi kabeli trebali biti lošiji filteri, pa svi elementi reproducirane glazbe postaju uvjerljiviji i prirodniji.

Zbog karakteristika vodiča, izolatora, lemnih ili mjesta pritezanja (crimping), konektora, načina pletenja, kabeli utječu na prolaz elektrona sa tri osnovna svojstva: kapacitivnost (utječe na niske frekvencije), otpor (utječe na tok struje) i induktivnost (utječe na visoke frekvencije). Kako te vrijednosti kod različitih kabela mogu višestruko varirati, oni su u stanju manje ili više filtrirati (prigušiti) pojedine dijelove frekventnog, dinamičkog ili nekog drugog aspekta reprodukcije i tako degradirati kakvoću zvuka.

Kako su istraživanja napredovala, i načini na koje su kabeli prestali biti filteri su postajali sofisticiraniji. Pojavili su se novi materijali za izolaciju, nove slitine, novi načini lijevanja, prešanja, kovanja ili izvlačenja, novi, kompliciraniji načini pletenja i izoliranja, različiti broj vodiča različitog promjera, novi materijali za izradu opleta, novi načini spajanja krajeva, novi konektori, tretiranje kabela niskim temperaturama, i na kraju, ali ne manje važno čistoća metala korištenih za izradu vodiča.

Za proizvodnju vodiča za izradu kabela najčešće se koriste bakar i srebro radi odlične vodljivosti (vodljivost bakra je 98% a srebra 99%). Na vodljivost utječe i čistoća metala, jer primjese ometaju prolaz elektrona. Zaostale čestice kisika uzrokuju oksidaciju vodiča što vremenom također uzrokuje degradaciju zvuka. Uobičajna čistoća bakra kreće se oko 99,97%, a ostatak, osim kisika, sadrži i druge zagađivače (željezo, sumpor, antimon, arsen, olovo, tragove aluminija) kojima u vrhunskim kabelima nije mjesto. Što manje zagađivača, to bolja reprodukcija.

Tvrtka Harmonic Technology (www.harmonictech.com) uspjela je patentirati relativno jeftin postupak pročišćavanja metala do senzacionalnih 99,999997% i tako osigurati brži prolaz elektrona bez ometanja. Pročišćavanje se odvija u atmosferi bez kisika, pa se tako mogućnost oksidacije kroz vrijeme drastično smanjila. Takav proces nazvali su OCC Single Crystal™ Process i njihovim kabelima osigurava nedostižnu vodljivost bez ometanja nečistoćama. Jednako tako, elektroni usporavaju prelazeći granice kristalne rešetke unutar vodiča - što oštrije granice među kristalima, to teži put elektronima. Struktura Harmonic Technology vodiča ima jedva primjetne granice kristalne strukture, kojima paketi elektronskih informacija struje brzinama većim nego kod konkurentskih kabela.
Zbog navedenih postupaka i njihovih rezultata, Harmonic Technology kabeli imaju zavidnu dinamiku, ne kvare harmonijsku ili faznu strukturu signala koji kroz njih prolazi.Ima li to smisla?
Na recenziju je stigao usviran interkonekcijski kabel Magic Link Two, izrađen kombinacijom Single Crystal srebrnih i bakarnih vodiča koji su svaki posebno izolirani savitljivim polietilenskim i teflonskim cjevčicama. Furutech RCA konektori su posrebreni i mogu se pritegnuti (zaključati). Kako kontakt različitih metala (RCA posrebreni muški u RCA pozlaćeni ženski) utječe na zvuk nećemo razmatrati, ali proizvođač tvrdi da su upravo takvi konektori najbolji za njihove kabele.

Najprije sam se pozabavio spajanjem CD reproduktora s pretpojačalom. Glazbeni uzorci bili su standardne skladbe koje se koriste za evaluaciju audio sustava, ali mi je to brzo dosadilo (što smatram pozitivnim iskustvom) i počeo sam slušati glazbu zaboravljajući što je predmet recenzije. Osvojila me glatka, protočna i neposredna reprodukcija, a u meni je gorjela želja da u što kraće vrijeme odslušam čim više nosača zvuka.
Nakon CD reproduktora kabelom sam spojio predpojačalo s pojačalom snage uz vrlo sličan rezultat.

Što je glazba postajala zahtjevnija, to su kvalitete kabela bile uočljivije. Pojedinačni instrumenti postali su prepoznatljiviji, lakše su se uočavali unutar orkestra, iako je zvuk nekoliko različitih imao sličnu harmonijsku strukturu. Rubna područja čujnog frekventnog opsega postala su izrazitija, niske oktave duboke, snažne i vrlo kontrolirane. Gornji dio frekventnog spektra izrazito je detaljan, prštav i zvonak u najboljem smislu, bez ekscesa. Detaljan a ipak mek i podatan. Prostorne dimenzije orkestra i pozornice proširene su i produbljene a timpani su konačno dobili svoje mjesto, čvrsto i postojano. Dinamički su uzleti brzi, živi a jednako brzo i nestaju. Palice bubnjeva dobile su duljinu i masu, mjesto udarca na koži bubnja jasno je ocrtano a izražajniji su i pogrešni udarci (kad ih ima doprinose životnosti snimljene glazbe). Izmjene tempa živahne su i izražajne. Zvuk klavirskih dirki se kod brzih pasaža čuje kao niz kratkih i odrešitih udaraca bez utjecaja na povezanost, sklad i protočnost - kao da je glazbenik popravio tehniku sviranja ne narušavajući emotivni naboj interpretacije.
Veličina tijela gudačih instrumenata bolje je oslikana, a potezi gudalom postali su suptilniji i raznolikiji, kao i tehnika uzimanja zraka kod puhača.

Izgleda da su inovacije donijele novu dimenziju karakteristikama kabela i reprodukciji glazbe koja postavlja nove standarde i zadaje glavobolju konkurenciji.

Granica između kolorirane i neutralne, između točne, precizne i emotivne reprodukcije glazbe individualna je i tanahna. Harmonic Technology Magic Link Two je jako loš filter i to mu je najveća prednost. Ne ističe i ne prigušuje bilo faznu bilo frekventnu komponentu reproducirane glazbe i čini je preciznijom, bržom, uvjerljivijom bez narušavanje emocija.

Ako planirate izdvojiti traženu količinu novaca za interkonekcijski kabel, možda je vaša potraga završila.

Topla preporuka.INFO BOX

Harmonic Technology Magic Link Two
cijena: 5.200 kn / 1 m

interkonekcijski kabel
RCA-RCA, 1 m
Kapacitivnost: 118 pF (1 m)
Induktivnost: 0,885 μH (1 m)
Otpor: 0,013 Ohma (1 m)

Ustupio
Alter Audio d.o.o.
Kalabarovo vrelo 12,
10000 Zagreb
Tel.: 01/4675-887
Mob.: 091/4040-204
www.alter-audio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Pročitati recenziju
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Pulse 16.1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno analogni konverter
napisao: Dražen Kokanović
Triangle Comete ES 25eme Anniversaire
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Audiolab 8000Q & 8000P
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo i Pretpojačalo
napisao: Daniel Modrić
Monster PowerCenter HTS 1000
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežna letva
napisao: Milan Rupić
NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu