Hi-Fi

pretraga  


Teac CD-3000 - Audiofil - feel the sound - CD/SACD + DAC kombinacija

Teac CD-3000


Na test nam je došao jedan vrlo zanimljiv uređaj iz Teac-ove Distinction serije. Riječ je o CD/SAD playeru koji pod poklopcem sadrži mnoge zanimljivosti. Naime, kako se iz naziva uređaja da isčitati, CD-3000 je sposoban reproducirati CD i SACD digitalne formate ali na sreću audiofila proizvođač se odlučio na ugradnju digitalnih ulaza potrebnih za spajanje vanjskog tranporta poput računala čime ova komponenta dobija sasvom novu dimenziju.Samo kućište uređaja je odlične izrade sa masivnom aluminijskom prednjom pločom na kojoj se uz pregledan displej nalaze potrebne komande CD/SACD transporta, SRC opcija te tipke za izbor vanjskog ulaza. Sa stražnje strane se uz klasične RCA te balansirane izlaze, nalaze i asinhroni USB 2.0 te digitalni koaksialni audio ulaz za spajanje vanjskih digitalnih izvora te digitalni izlaz za vanjski DAC uređaj.Unutar kućišta osim elektronike za upravljanje transportom ugrađena su dva odvojena Cirrus Logic® D/A konvertera za svaki kanal posebno koji rade u dual diferencijalnom modu. Sposobni su audio materijal up-semplirati na 24 bit / 192 kHz, što se može kao opcija po želji uključiti SRC (Sample Rate Conversion) tipkom na prednjoj ploči uređaja ili izborom na daljinskom upravljaču.
Preko USB digitalnog ulaza CD-3000 će prihvatiti audio signal sampliran u rasponu od 32 kHz do 96 kHz dok će preko koaksialnog (SPDIF) ulaza prepoznati signal od 32 kHz do 192 kHz.. Nakon izbora vanjskog uređaja na displeju se prikazuje koju vezu koristite i ostale operacije izvodite na samom izvoru. U slučaju da spajate računalo, glazbu izabirete sa nekim od programa za reprodukciju poput recimo Foobar-a 2000 dok će se Teac ponašti kao samostalni DAC uređaj.

Ugrađeni CD/SACD transport radi besprijekorno tiho i brzo i dovoljno mu je tek nekoliko trenutaka da pročita TOC i prepozna o kojoj se vrsti digitalnog zapisa radi na korištenom disku.
Sama reprodukcija odiše lakoćom prezentacije stvarajući ugodan glazbeni ambijet pretvarajući slušaonicu u široku pozornicu ispunjenu mekim detaljima visokotonskog spektra koji se odlično spaja sa srednjetonskim područjem dovoljno glatkim i zaokruženim omogućujući glasovima umjetnika da dođu do izražaja bez da se ističu digitalni artefakti poput sibilanata kao što to kod nekih uređaja zna biti slučaj. Niske frekvencije imaju dovoljnu punoću, možda malo toplije opisanu u ekstremima ali nikako naporno i dovoljno detaljno, dinamički točno i brzo da se ne bi narušavalo cjelinu.

Kao testni primjerak glazbe korišten je album Norah Jones - Come Away with Me, iz jednostavnog razloga što isti imam u svim formatima. od klasičnog CD-naslova, SACD te flac albuma preuzetih sa HDtracks kako u 24 bit /96 kHz te 24 bit / 192 kHz formatu.
Samo prebacivanje izvora sa vanjskog ulaza ili na CD/SACD se odvija besprijekorno. Tako ako si date truda i snimke pustite u isto vrijeme, bez problema možete uspoređivati reprodukciju sa različitih izvora te ih tako analizirati.
Razlike između CD i SACD naslova su uočljive bez obzira da li koriste up-sampling (SRC) funkciju ili ne. SACD naslov jednostavno zvuči prirodnije i uglađenije od CD inačice. Glas umjetnice se višoj rezoluciji može opisati kao emotivniji, zavodljiviji i ugodniji za slušanje. Dok su instrumenti jednostavno bolje opisani sa više "mesa" i više zraka među njima.
Isto bi vrijedilo i za flac verziju s naglaskom na 192 kHz varijantu, koja dodatno povećava pozornicu u svim smjerovima a najočitiji pomak se osjeti u dubini iste.Teac CD-3000 je upravo onakav player kakav audio tržište i razvoj tehnologije zahtijeva. Poznato je da se audiofili / glazbofili teško odriču svojih dugo skupljanih kolekcija glazbe ili ih nerado prebacuju na računala, pri tom sumnjajući u kvalitetu procesa "ripanja" originalnog zapisa. Upravo tu komociju CD-3000 pruža ne sileći vlasnika da prelazi na neke nove tehnologije jer su sad recimo DAC + računalo "in" kombinacije.
Naravno, postojeći digitalni ulazi to omogućuju, pretvarajući klasični CD/SACD player u samostalni DAC uređaj dozvoljavajući tako nadogradnju glazbene zbirke kako to korisniku najviše odgovara a da se pri tome se ne odriče apsolutno ničega.INFO BOX

Teac CD-3000

Specifikacije
TEAC CD/SACD Player CD-3000
Podržani formati: Super Audio CD, CD-DA, CD-R/RW
Dinamički raspon: >120dB (24bit), >100dB (16bit)
Odnos signal / šum: >110dB
D/A konverter: 2 x 24bit/192kHz D/A
Up-konverzija: up to 192kHz
USB Audio ulaz: 1 (USB 2.0, high speed)
Digital Audio ulaz: 1 (Coaxial)
Balanced Analogue Audio izlaz: 1 (XLR)
Audio izlaz: 1 (RCA)
Digital Audio izlaz: 1 (Coaxial)
Potrošnja: 18W
Dimenzije: ŠxVxD: 435 x 116 x 371 mm
Masa: 10.3 kg
Isporučivo u boji: Crna / Srebrna

Ustupio: Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Kvaliteta izrade, tehnički koncept uređaja, svestranost. Kvaliteta reprodukcije
moglo bi bolje
Jedina zamjerka ovom uređaju bi bila što se na displeju ne prikazuje samplerate reproduciranog materijala, nego samo trenutno izabrani ulaz (USB / SPDIF)

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Cambridge Audio Azur P640
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono stupanj
napisao: Milan Rupić
NAD PP 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalni MM/MC fono stupanj
napisao: Milan rupić
ProAc Response D2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Tomislav Gašparić
Transparent Audio PowerIsolator Reference
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: Milan Rupić
SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu