Hi-Fi

pretraga  


Monitor Audio S1 - Audiofil - feel the sound -

Monitor Audio S1

Na test smo dobili S1 zvučnik iz Monitor Audio Silver serije. Svojim dimenzjama je zamišljen kao zvučnik koji stane na police što će razveseliti na žalost poveći broj ljubitelja dobrog zvuka koji si trenutno nemogu priuštiti veće slušaonice, a žele uživati u kvalitetno reproduciranoj muzici ili kućnom kinu. Slušajući tijekom testa razne vrste glazbe, pa čak gledajući filmove pune pirotehnike, S1 nas je uvijek uvijek iznova uspijevao iznenaditi svojom kvalitetom. Tako da bi se zaključak mogao izvesti u samo par riječi : Mali zvučnik sa velikom dušom !

Opis
S1 spada u kategoriju bookself zvučnika o čemu svjedoče dimenzije 17x30x24cm. Vrlo dobra izrada i još kvalitetniji finiš je prvo što će vam upasti u oči čim otvorite kutiju u kojoj su pomno zapakirani. Kabineti su izrađeni od 19 milimetarskog MDF-a poznatog po tome što vrlo dobro upija vibracije i tako smanjuje distorziju što je za kutije ovako malih dimenzija vrlo pohvalno. Odmah nakon vađenja iz kutie prvo što vam padne na pamet (bar u mojem slučaju) je skidanje maske i poled na same drivere. Maska koja vrlo dobro pričvršćena na same kabinete, tako da nema šanse da se nešto neželjno počne tresti i vibrirati, skriva vrlo dobre C-CAM drivere presvučene specijalnom prevlakom ( Ceramic Coated Aluminium Magnesium ) koja samim driverima daje potrebnu krutost, smanjuje distorziju te osigurava linearan frekvencijsi odziv. Visokotonski Gold Dome C-CAM driver promjera 25 mm u stanju je odsvirati frekvencije sve do 30 kHz što ga čini kompatibilnim sa novim muzičim formatima poput SACD ili DVD-Audio. Sami zvučnici su predviđeni za standardno ili biwiring / biamping način spajanja sa pojačalom preko kvalitetnih pozlaćenih konektora. S1 se može pohvaliti osjetljivošću od 90 dB pri impedanciji od 6 ohm-a što će znati cijeniti potencijalni kupci koji nemaju neku žestoku amplifikaciju. U slučaju da imate "sreću" da je prostorija ku kojoj želite slušati ove zvučnike mala te da ih nemožete odmaknuti od zida koliko je potrebno, u Monitor Audiu su osmislili spužvice koje se umeću u bas refleks otvor koji se nalazi sa stražnje strane kabineta, te tako rješavaju ovaj problem. Tijekom postavljanja zvučnika isprobavali smo mnogo varijanti položaja zvučnika i vjerujte da najbolje dišu kad su odmaknuti od zida u mom slučaju oko 80 cm.

Slušni test
Iako zbog svojih dimenzija nisam očekivao neke "bravure" tijekom reprodukcije ovih zvučnika moram priznati da sam bio vrlo ugodno iznenađen zvukom. Ovi mali bookself zvučnici jednostavno sa svakom promjenom CD-a bilo kojeg žanra jednostavno dokazuju svoju veliku dušu. Bilo što da slušate S1 će vas jednostavno osvojiti čistoćom glasa, svojom brzinom i detaljnošću. Zahvaljujući vrlo dobroj osjetljivosti, na vrlo maloj snazi S1 sviraju u punoj ljepoti kroz cijeli frekvencijski opseg. Date li im više snage vrlo spremno će je prihvatiti i prilagoditi se zahtjevima slušatelja. Tijekom reprodukcije progonio me osjećaj da su visokotonske frekvencije za nijansu povučene što smo vrlo brzo riješili tako da smo ih spojili u bi-amping. Vrlo lijepo je slušati ovog "malca" kako spremno odgovara na niske frekvencije pri čemu brzina C-CAM drivera dolazi do punog izražaja. To je jednostavno zvučnik kojeg je teško iznenaditi nekom glazbom na koju on nije spreman odgovoriti. Slušate li muziku sa akustičnim instrumentima, S1 će vam ih predstaviti odlično, vjerno predočene u prostoru sa odlično pogođenim timbrom bilo da se radi o violini, klaviru, gitari ili nekom od duhačkih instrumenata, dok se rock & blues snalaze kao ribe u vodi reproducirajući zvuk električne gitare ili basa sa odličnim i detaljnim visokotonskim područjem gdje se nalaze činele.
Prilikom reprodukcije Peter Gabrielovog Secret World koncetra u DVD izdanju, S1 se odmah uklopio u multikanalni sustav i to kao prednji zvučnik u sutavu toliko dobro da sam zaboravio na subwofer. S1 su se ponovno dokazali kao dinamični i detaljni bez obzira na zahtjeve. Više basa tijekom reprodukcije raznoraznih filmova poželjet ćete jedino ako želite započeti svađu sa susjedima ;)

Zaključak
Omeđeni ste prostorom i trebate zvučnik koji će vas učiniti zadovoljnim svojom reprodukcijom u svakom segmentu svakako razmislite o ovom modelu. Iako se za 3750 kn koliko košta Monitor Audio S1, može pronaći već podosta zvučnika na tržištu rijetko koji od njih pruža toliko glazbe iz tako malog kabineta.

Tehničke osobine:
Frekvencijski raspon: 45 Hz - 30 kHz
Osjetljivost: 90 dB
Nominalna impedanca: 6 ohma
Snaga: 80 W
Driveri: 1 x 160 mm + 1 x 25 mm
Dimenzije: 30 x 17.5 x 24 cm
Masa: 6 kgINFO BOX

Monitor Audio S1
Cijena: 3.750,00 Kn

Ustupio:
Atman d.o.o
Kneza Mislava 3
tel: 4635 - 938
www.atman.hr
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 95%

Ukupno: 93%


pozitivno
odlična osjetljivost, dinamika, kvaliteta reprodukcije,transparentan zvuk, kvaliteta izrade
moglo bi bolje
cijena

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Triangle Comete ES 25eme Anniversaire
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Audiolab 8000Q & 8000P
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo i Pretpojačalo
napisao: Daniel Modrić
Monster PowerCenter HTS 1000
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežna letva
napisao: Milan Rupić
NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić
Burmester 061
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu