How To

pretraga  


DIY audio interkonekt - Audiofil - feel the sound

DIY audio interkonekt

Nisam od onih audiofila koji često isprobava, mijenja ili kupuje i prodaje audio kabele. Na njih gledam kao na nužno zlo, zapravo mrzim činjenicu da interkonekti donose tolike devijacije u zvuku dobro odabranog hardvera, da zapravo unazađuju i degradiraju zvučne performanse bez obzira na cijenu, a zapravo nebi trebali raditi ništa osim biti spoj A i B priključnih točaka.
Nužno je koristiti kabele pa ih koristi da bi audio sistem uopće funkcionirao, da ne stoji bez veze neupotrebljiv, ako se nađe neko solidno riješenje s vremenom se zaboravi na kabele, oni su tu, vrše svoju funkciju i to je to, nemam ih više na pameti. No s vremenom u sustavu dolazi do nekih promjena i poboljšanja elemenata ovisno o okolnostima i prilikama pa kabeli postaju ipak predmet sumnje, pogotovo ako se iz radoznalosti u sustav na probu dovedu ozbiljniji primjerci svoje vrste i pokažu da sustav može puno bolje.

Tu sad nastupa problem kojeg je najlakše opisati kao sukob osobnog pogleda na kabele, odnosa cijene i sonična poboljšanja koja sa sobom donose. Svjestan sam toga da je dobar audio kabel puno više od dva obična vodiča a opet bazna funkcija im je toliko trivijalna da mi podsvijest ne dopušta da za njih iskeširam xxxx kuna.

I tako prića završava na vlastitom eksperimetiranju uz podršku literature.

Geometrija, materijali, koncept vodiča, odnsos parazitskih električkih pojava kapacitivnosti induktiviteta, izolatori, način propagacije električne informacije kroz vodič i okolni prostor...
U DIY smo ipak ograničeni u izradi neke komplicirane mehaničke konstrukcije kabela da bi došli do nekih kompliciranih geometrija koje koji puta izgledaju i kao zaštitni znakovi pojedinih brandova, pa ostaje složiti kabel koji je jednostavan ali koji se ipak drži nekih osnova koje same po sebi imaju dokazanih prednosti.

Twisted pair konstrukcija je zapravo uvijanje dva susjedna vodiča čime se smanjuje interni induktivitet, EM zračenje i primanje smetnji. Vodiči zapravo nikad nisu paralelni nego pod kutem, pa se konstantno križaju što smanjuje njihovo međudjelovanje. Dokazano dobra geometrija i jednostavna za izradu.

Solid core (solidni vodiči punog presjeka). Za razliku od licnate konstrukcije jednog vodiča solid core vodiči imaju homogenost materijala i samim time ne dolazi do preskakanja elektrona po liniji manjeg otpora. U licnatim vodičima gdje licne nisu međusobno izolirane, među njima postoje razbacani mini kontakti pa elektroni stalno traže sebi najkrači put koji nije i najkonzistentniji. To dovodi do vrlo mogućih izobličenja signala.

Materijal vodiča- bakar visoke čistoće, vodič dobiven postupkom koji osigurava što manje kristala po dužnom metru. Takav materijal obično na istom presjeku i dužini ima manji serijski DC otpor od lošijeg, to govori da predstavlja i manji otpor za signal/elektrone koji mora(ju) protitcati unutar njega.

Odabir presjeka - Kako je zahtjevnije i skuplje kao sirovinu nabaviti gotove kabele čiji su vodiči izrađeni u obliku trakica, u presjeku poput vrlo niskog i širokog pravokutnika, tako se moramo opredjeliti za okrugle vodiče punog presjeka. Tu je stvar balansa, što tanji, tim bolje po pitanju skin efekta, odnosno po pitanju promjene otpora sa promjenom frekvencije, no što je vodič tanji, to je njegov ukupan otpor veći i tako u krug. Znači traženje kompromisa.

Izolator. U tom svijetu nije zlato sve što sja, odnosno nije uvijek najbolje ono što se općenito smatra najbolje. Tu se može i mora eksperimetirati. Pa tako PVC može dati bolje rezultate nego teflon ili pamuk ili... sve je moguće. Zapravo dosta kaotična situacija i nije samo bitan tip izolatora nego njegova količina, oblik u odnosu na vodič itd. Prića može iči do granice mogućeg (Fringe )

Nakon opisa i teorije pristupa konkretan primjer i kako ga izraditi.

Za sirovinu je odabran centralni dio visokvalitetnog video kabela gdje je promjer vodiča 0.56mm(23AWG) a promjer njegvog izlatora 3.7mm. Kabel se koristi za duge veze u 75ohm sistemu pa korišteni bakar mora imati visoku čistoću.

Postupak
Izvadite središnji vodič video kabela s njegovom izolacijomSpojite zajedno dva takva vodiča komadom trakeFiksirajte kraj ta dva spojena vodiča i počnite ih uvijati jedan oko drugogaKada uvijete dužinu od cca 20 cm fenom postavljenim na najtoplije zagrijavajte izolaciju da malo opusti i zadrži oblik. Pazite pri tome da su vodiči ravnomjerno uvijeni a ne da je jedan uvijen oko drugog, a taj drugi ostaje gotovo ravan. Neka im sjecišta budu na cca. Svaka 2.5 cm.Ponavljajte postupak dok ne dobijete željenu dužinu kabela i taj drugi kraj također osigurajte trakom da se ne odmota. Krajeve odrežite skalpelom i skinite izolaciju u dužini 5 mm na krajevima.
Otkrivene vodiče pokositrite tinolom do izolacije da se s vremenom nebi razvila oksidacija na golom bakru.

Te krajeve zalemite kvalitetnim tinolom za konektor i stvar je gotova.

Konstrukcija je jednostavna ali efikasna i nakon nekih stotinjak sati rada pokazuje vrlo dobre sonične rezultate.
Naravno, moguće je isprobavati i druge varijante sa drugim materijalom izolatora sve dok je promjer solid core vodiča isti i vanjski izolator ima dostatnu tvrdoću. Mislim da je dio trika u ovom kabelu i ta debela izolacija koja drži solid core vodiče na određenoj međusobnoj distanci.

Postoje kabeli sa pjenastim ali ipak krutim izolatorom na bazi staklenih čestica ili PTEF.
Pjenasti izolatori mogli bi biti problem jer se lako tope i ne zadržavaju presjek na mjestu pritiska.


LP i ugodno slušanje.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Ion
Forum: Vinyl
- Klasika na vinilu
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


ASI LiveLine kabeli
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabeli
napisao: Nenad Grakalić
LivingVoice Auditorium 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić
Onkyo D-TK10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nebojša Uglješić
PS AUDIO Power Plant Premier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: dM
Cambridge Audio 350A & 350C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu